Що таке верстка сайту

Дата публікації
30.04.2021
Рубрика
Переглядів
2552

Після створення макета дизайну веб ресурсу настає етап верстки. Спеціаліст верстає макет, який створювався завдяки графічному редактору, трансформуючи його в готовий сайт. Що таке верстка сайту простими словами?

По суті, верстка - це створення спеціального коду на мові програмування, що дозволяє в подальшому браузеру розпізнавати і візуалізувати сайт.

Верстка сайту є одним з головних етапів в процесі створення веб-ресурсу. Саме від того, наскільки правильно і якісно проходить верстання, залежить подальша функціональність сайту. У разі допущених помилок веб-ресурс не буде залучати відвідувачів, тим самим ймовірність продажів знижується до мінімуму. До найпоширеніших погрішностей відноситься неправильний код, який навантажує веб-ресурс і, як наслідок, деякі елементи можуть неправильно відображається.

Зараз актуальним запитом на фрілансі є верстальник. Однак не варто довіряти таку серйозну справу, як макети для верстки людині без значного досвіду. Адже це може відбитися на функціонуванні вашого веб-ресурсу. Найкраще вибирати дійсно професіонала зі стажем у цій галузі.

Що включає в себе верстка сайту

Як ми вже писали вище, в обов'язки верстальника входить написання коду, завдяки якому браузер зможе розпізнавати сторінку. Для цього фахівці використовують такі види програмування:

  1. Front-end. Грунтується на візуальній складовій з додаванням інтерактивних елементів.
  2. Back-end. Розробка спрямована конкретно на саму функціональність.

Верстальник займається Front-end. Ключова область його роботи полягає в HTML. Це єдиний спосіб програмування дозволяє відображати елементи веб-ресурсу. Завдяки цьому у браузера буде можливість показати сторінку і її наповненість контентом. Фахівець також прописує і CSS-код для опрацювання оформлення сторінок.

Верстка сайту з psd в html за макетом

Як правило, фахівця відправляється вже наявний макет сайту для верстки, який вивчається. Після чого необхідно розбити його на смуги - «поверхи». В процесі кожен вивчається окремо і розділяється на колонки.

Потім здійснюється рекурсивний процес верстки окремих рядків, а після стовпців. Далі необхідно все перевірити:

  • щоб сторінка ідентично виглядала на всіх браузерах;
  • відсутні серйозні зміщення блоків, як виглядає шрифт, чи варто його збільшувати або зменшувати;
  • чи є необхідність у відключенні показу картинок;
  • подача сторінки в розширеному режимі.

Види верстки

Типи верстки сайтів діляться на:

  • блочну;
  • адаптивну.

Давайте більш детально в них розберемося.

Блокова верстка

Цей різновид верстки відноситься до універсального. Дозволяє створювати унікальні сайти з урахуванням відповідної клієнтові тематики і цікавить сфери бізнесу. Принцип блокової верстки полягає в розміщенні елементів сайту вертикально зверху вниз. При цьому важливим є порядок, який повинен бути ідентичним прописаному на HTML. При цьому виді верстання інформаційні блоки можуть бути рухливими, що дозволяє їх пересувати згідно дизайну.

Адаптивна верстка

З появою сучасних мобільних телефонів виникла і необхідність в адаптивної верстці. На сьогоднішній день вона є найбільш затребуваною при верстання сайтів. Головне завдання полягає в адаптації сторінок ресурсу під можливості екрану смартфона. В результаті користувач може швидко і без проблем переглядати сайт.

Також існують такі види макетів сайту:

  • еластичні;
  • комбіновані;
  • гумові;
  • фіксовані;
  • адаптивні.

Всі вони відрізняються своїм розміром. Наприклад, гумова верстка включає ширину колонок задаються у відсотках. Або ж комбінація пікселів і відсотків.

Інструменти верстальника

Правила верстки можна дотримуватися при певних діях. Для цього необхідно знати про можливості і функції кожного інструмента верстальника. Перші призначені для роботи з зображеннями, другі - з текстами, а також є і гібридні, завдяки яким можна здійснювати роботу вручну використовуючи коди.

До головних інструментів відносять:

  • редактори коду (WinMerge, Adobe, DreamViewer, UltraEdit, Winless і тд);
  • програми для виконання робіт із зображеннями (Gimp, Adobe Photoshop, Krita і тд);
  • програми тестування (Markup Validator, Validator.w3, CrossBrowserTesting, і ін).

За фактом дизайн і верстка сайту знаходяться на одному рівні в процесі здійснення роботи. Таким чином, важливо оформити сторінку правильно, красиво, з огляду на всі модні «фішки». Професіонал завжди стежить за актуальними новинками, тому при необхідності краще консультуватися з досвідченими фахівцями.

Популярное

Чому просування сайту не можна зупиняти?
Чому пауза може стати проблемою на всьому шляху розкрутки сайту? Що робити, щоб уникнути неприємностей, пов'язаних...
ТОП-5 трендів SEO оптимізації сайтів у 2021 році
Алгоритми ранжирування пошукових систем щороку поліпшуються. В роботі алгоритму пошуку Google в 2021 році відбудуться...
Унікальна торгова пропозиція (УТП) в маркетингу
Сучасний ринок наповнений великою кількістю пропозицій конкуруючих фірм. Для споживача це добре, тому що він може вибрати...
Ми отримали вашу заявку
Давайте обговорювати
Поля з * є обов'язковими для заповнення
Відправляючи заявку ви погоджуєтеся з політикою обробки персональних даних.
або
Ви також можете написати нам у месенджери:
Замовити проект
Поля з * є обов'язковими для заповнення
або
Ви також можете написати нам у месенджери:
Перезвоните мне
Поля з * є обов'язковими для заповнення
або
Ви також можете написати нам у месенджери: